Rouw en Verlies

Verlies kennen we allemaal. Vroeg of laat komen we hiermee in aanraking. Verliezen in de meest essentiële zin van het woord gebeurt ons bijvoorbeeld bij verlies van een naaste, echtscheiding, verlies van werk, verlies van gezondheid, verlies van een woning, verlies van vriendschap en verlies van een huisdier.

De wereld ziet er ineens anders uit en zal nooit meer dezelfde zijn.

Verlies kost energie. Rouw om wat verloren ging vraagt nadrukkelijk om ruimte, tijd en aandacht. Niet altijd slagen we er als mens in om daadwerkelijk te rouwen. Soms treedt er een ‘overlevingsmechanisme’ in werking.

Hoe je omgaat met pijn en rouw is voor een deel bepaald door wat je als kind hebt geleerd over de omgaan met emoties. Ieder mens ontwikkelt een bepaalde manier, een bepaald mechanisme dat als het ware direct in werking treedt in geval van pijn en verlies. Noem het een overlevingsmechanisme, een directe manier om bedreigende gevoelens te neutraliseren zodat het leven ‘normaal’ door kan gaan.
Het kan zijn dat je aan de hand van je persoonlijke overlevingsmechanisme schijnbaar zonder problemen verder leeft. Het kan zijn dat je diverse overlevingsstrategieën gaat uitproberen. Alles om niet te hoeven voelen dat er iets verloren ging.

Vaak durf je de pijn niet toe te laten uit angst voor nog meer pijn of uit angst jezelf geheel te verliezen in de pijn. De gedachte dat je niet meer zult kunnen stoppen met huilen, komt heel vaak voor.

Toch is het zachtjes aan toelaten van alles wat er is aan verliesgevoelens een belangrijke stap in de verwerking ervan. Soms kun je daar wat hulp bij gebruiken. Je hoeft het niet alleen te doen.

Er zijn verschillende ‘rouwtaken’ die door elkaar heen kunnen lopen:

· Erkennen: beseffen dat het verlies definitief is, dat het leven veranderd is
· Herkennen: de warboel aan gevoelens onder ogen zien
· Verkennen: aanpassingen maken t.a.v. het veranderde leven.
· Verbinden: verder leven met herinneringen aan dat wat verloren ging en opnieuw verbinding maken met de eigen omgeving.

 

Wat gebeurt er gedurende een rouwperiode:

  • Alle emoties kunnen op een verwarrende manier door elkaar lopen
  • Je kunt te maken krijgen met lichamelijke klachten
  • Je kunt last krijgen van sombere gedachten
  • Je kunt slechter gaan slapen
  • Je gedrag zal hierdoor beïnvloed worden

Dit hoort er allemaal bij.

Zoals gezegd: rouw en verlies is heel persoonlijk. Iedereen doet het op zijn of haar unieke eigen manier.